La Casa de Manuel's Manual

Vi är så glada att ni valt att lägga er semester här i Estepona och i vår stora penthouse våning. Vi är övertygade om att ni kommer få en underbar vistelse här i La Casa de Manuel på Calle Pujerra 28.

Lägenheten ligger i ett gammalt hus på andra och tredje våningen utan hiss. Som med allt gammalt behöver man vårda, respektera och vara försiktig. Vi tror på er och hoppas att ni kommer sköta om vårt älskade hem som ert eget under er vistelse.

För att underlätta för er har vi skrivit ner lite tips, skötselråd och hur saker fungerar här i huset. En Manuel-manual helt enkelt. Här finner ni allt från hur diskmaskin till ljudanläggningen fungerar. Men även några saker ni inte ska och bör göra här.

Calle Pujerra 28
Våningen ligger så där mysigt undangömt och ingen störande trafik. Men samtidigt är det lite svårare när bagaget ska till och från bostaden. Enklast är ett kort stopp för i och ur lastning på Av. España 96 utanför banken Santander endast 120m från huset.
Poliserna som brukar stå direkt in på Calle Terraza är inte så positiv att ni kör in bilen i det bilfria området där våningen ligger. Därför rekommenderar vi er att inte prova köra in i gamla stan.
Ett tips är att studera Googel map innan du anländer så du har lite hum om närområdet runt La Casa de Manuel. Dessutom är det intressant att hitta platser och ställen ni sedan kan besöka.

Vi använder ett avancerat låssystem som möjliggör att enkelt öppna dörrarna med en App i telefonen. Före ankomst får alla gäster som ska ha tillgång till huset en digital nyckel i ett mejl för att regissera sig hos Salto KS inom 3 dygn.

Vid ankoms öppnar ni grinden manuellt och den måste alltid vara stängd. Öppna Appen och tryck på nyckelsymbolen. Stöt nu till låset försiktigt med telefonen så låset blinkar till gult. Håll kvar telefonen mot låset och nu kommunicerar telefonen och låset. Har du behörighet blinkar det till grönt och låset aktiveras i 10 sekunder och nu går det att vrida upp låset med handen.

Gå in och se till att även grinden är stängd. För extra säkerhet under natten kan ni låsa med vredet på insidan av dörren. Det går även att låsa extra säkert utifrån med Appen när ni lämnar huset, vrid då till höger när låset är aktiverad.

Använd även Appen på samma sätt uppe på lägenhetsdörren.

Här kan du se en enkel förklarande video!

På en krok innanför dörren hänger en nyckel-TAG som kan användas om en telefon är trasig eller inte fungerar. Denna har låg säkerhet så ta inte med den i onödan. Borttappad TAG debiteras med 50€.

Med Salto KS kan vi erbjuda upplåsningsjour om olyckan är framme. Vi kan loga in i systemet och mot en avgift låsa upp dörrarna när ni står utanför. 08:00 – 21:00 avgift 30€ övrig tid 50€. Ring då +46 706574050

Nere i trapphuset finns en porttelefon som ger en signal upp till huset. Luren kan lyftas och en tvåvägskommunikation kan genomföras.

Vill man sedan öppna för gästen trycker man en gång på den gröna knappen för grinden. Sen på den lilla knappen på sidan av telefonen för dörren nere. Den måste tyvärr hållas in tills gästen öppnat den dörren. Ett kraftigt surrande ljud hörs från den dörren då. Viktigt är om man låst dörren med vredet inifrån kommer inte dörren att kunna fjärröppnas.

Dörren uppe till lägenheten måste man öppna manuellt inifrån till gästen

LCdM har fiber och ordentlig wi-fi i hela huset med 4st accesspunkter. Detta är fritt att använda för alla gäster och inloggningsuppgifterna står på kylskåpsdörren.

La Casa de Manuel är ett gammalt och stort hus med många installerade elektriska apparater. Det är viktigt att ni som gäster är försiktiga och planerar er förbrukning. Det är stor risk att kostnader skenar och säkringar utlöser vid oaktsamhet.

Vi har valt att lägga normal förbrukning av el i hyra. Använder ni AC/värme förnuftigt är det normal förbrukning. LCdM har digital realtidsmätning och det märks snabbt om ni låter AC/värme stå på i onödan. Vid onödigt stor förbrukning debiterar vi överförbrukningen på depositionen. Normal förbrukning är ca 3kw/person och dygn.

För att ni ska ha lite koll finns en Kw-mätare i hallen bredvid porttelefonen. En bra fingervisning hur mycket som förbrukas just nu. Ni märker ganska snart hur ni ska planera och använda husets apparater. Släng gärna ett öga på mätaren när ni lämnar huset så inget står på i onödan.

Vid strömavbrott bör ni först kolla jordfelsbrytaren i köks garderoben till vänster. Om den inte har löst ut är det huvudsäkringen på mätaren nere i trapphuset. Det är en gul knapp på höger sida av mätaren som ska hållas in. Funkar inte det kan det vara strömlöst i kvarteret och då är det bara att vänta.

Vad drar ström?
AC/värme, varmvatten, diskmaskinen, spisen, ugn, tvättmaskin, torktumlare, vattenkokare och kaffebryggare drar mycket ström i den ordningen. Det går fort att kyla ner/värma upp ett sovrum så ha inte AC på där i onödan och absolut inte när ni inte är hemma eller i rummet.

Elektriciteten är dyrt i Spanien och produceras inte alltid på det miljövänligaste sättet. Tänk på vår gemensamma miljö och använd inte denna resurs i onödan. Vi debiterar överkonsumtion av elen för att gästerna ska vara medvetna och inte slösa. Ca 0,3€ för 1kw är då kostnaden som dras på depositionen.

I LCdM finns sju stycken AC/värme installerade. Körs alla för fullt samtidigt är det stor risk att huvudsäkringen går med krångel som följd. Tips är att ha koll på mätaren i hallen så det blir så optimalt som möjligt. Kör inte tvättmaskin eller diskmaskin när alla är i huset och använder AC/värme utan ta det på dagarna när ni är ute eller inte kör något annat.

 

Så här använder du AC/värme fjärrkontrollen. 

AUTO-läget ska inte användas i denna installation. 

COOL-läget när du önskar svalt rum.

HEAT-läget när du önskar värme i rummet.

FAN-läget för att endast cirkulera luften i rummet.

DRY-läget när det behöver avfuktas i rummet.

 

Det är inte tillåtet att köra AC/värme när ni inte är i huset eller om dörrar och fönster är öppna.

Sonos ljudanläggning
Från kökspaddan kan Sonos systemet styras och använda Spotify fritt i flera rum. Stora Sonos i vardagsrummet, den i köket och den utanför köket får inte flyttas eller monteras ner. Högtalaren utanför köket fungerar när lampan är tänd där ute.

Sonos appen kan laddas ner till era telefoner och styras direkt. (Sonos S1) Gäster får inte koppla om, uppdatera eller flytta enheterna. Sonso systemet har ingen funktionsgaranti i huset.

iPad
Kökspaddan är till för Sonos men kan även användas för surf och styra några saker i huset. Den får inte användas av barn, flyttas eller skadas på något sätt.

TV
LCdM erbjuder ingen stor tv då vi använder huset för att semestra och umgås med varandra. Gästerna får streama via fibern på sin dator eller iPad. Vi tycker det är väldigt skönt och saknar inte tv när vi är här. Den tv som finns där får ni använda men är inget som ingår eller har funktionsgaranti.

Garderoben i köket
Här finns el-centralen till husets all elektronik men även internet, låssystem, wi-fi och annat viktigt för att allt ska fungera. Det är inte tillåtet att röra, stänga av eller koppla in egen utrustning här. Går något sönder eller slutar fungera p.g.a. oaktsamhet kommer detta oavkortat debiteras dig som gäst. Här inne förvaras även lite städutrustning och förbrukningsmaterial. Så viktigt att barn inte har tillgång till detta utrymme som alltid ska vara stängt.

I garderoben finns en övervakningskamera som används då vi inte har gäster i huset. Dörren står då uppställd och registrerar rörelser i köket. Denna kamera stängs av när vi har gäster men dörren ska ändå alltid vara stängd. Var god respektera och rör inte utrustningen. När ni lämnar huset efter er vistelsen får ni gärna öppna dörren på vid gavel så slår vi på kameran igen.

Dricksvatten
Vattnet när i Estepona är bra och går att dricka direkt från kranen. Men det luktar och smakar kanske inte så gott då det är mycket klor i vattnet. Med ny teknik filtreras detta så vattnet blir drickbart och mycket gott.

I köket har vi installerat de senaste från Ecofilters som gör att vi slipper släpa hem vatten från affären. Så kranen till höger är filtrerat vatten och ska endast användas till dricksvatten och matlagning. Det får inte stå och spola då filtret kan ta slut och vattnet börjar lukta och smaka illa. Så vill ni ha kallt vatten fyll en tillbringare och ställ in i kylen.

Önskas kolsyrat vatten finns en sodastream i köket att använda. Samma här tar gasen slut ersätts det inte under vistelsen och är inte en funktionsgaranti.

Varmvatten
I denna del av Spanien är det solvärme som gäller för varmvatten. På taket finns två stora solpaneler och en 300 liters varmvattentank. Detta räcker fullgott för att duscha även när det är lite molnigt. Har det varit molnigt ett par dagar kan det bli lite svalt men det gäller att planera och ta duschen på eftermiddagen då det blir varmast. Tänk på att det är långa ledningar från taket så det tar en stund innan det blir varmvatten i kranen.

Tänk på…
att i Spanien är renat vatten en miljöfråga. Slösa inte i onödan på det värdefulla vattnet.

Diskmaskinen är ett nödvändigt ont på semestern och då den drar mycket ström är det bra att planera andvändnigen. Kör på 45 programmet men skölj av tallrikar mm innan ni ställer in i maskinen. Kör sedan när ni inte är i huset så det inte kolliderar med annat som drar ström. Diskmaskintabletter finns oftast under diskbänken och tar det slut köper man nya.

LCdM´s fantastiska kök är våningens hjärta och här hänger vi ofta tillsammans och lagar mat, samtalar och delar på en flaska vin. Det har blivit en naturlig mittpunkt och här finns allt nära.

Köket är fullt utrustat med det som behövs och vi fyller hela tiden på med saker som vi tycker behövs. Använd gärna våra maskiner och saker och vårda dem som era egna. Går något söner eller inte fungerar så kontakta gärna oss med ett mail så det går att åtgärda till nästa gäst. Har ni förstört något får ni gärna ersätta det med en ny.

Tänk på att det är öppna hyllor i köket och det kan vara bra att skölja av vissa tallrikar, glas eller skålar som inte används så ofta.

Det är ett gammalt hus så se till att torka bänkytor från sötsaker, frukt och annat som små insekter tycker om. Det blir lätt små myror och flugor på dessa ytor.

Det finns 2 st barnbilstolar i garderoben i rummet Coral om ni behöver låna. Lämna tillbaka dem i samma skick som ni tog dem och tvätta av dem om det behövs.

Att handla frukost, mat och vin till huset är enkelt. Förutom den stora Carrefour eller de små hörn-butikerna efter Calle Portada är vår favorit Mercadona.
Från huset ta med Dramaten (pensionärsvagnen) vänster upp på torget och efter Calle Portada. När ni kommer till Y korsningen ta ni höger på Calle Ronda ända fram till T korsningen. Marcadona ligger där på höger sida en trappa ner. Fisk, kött, vin och allt ni behöver till bra pris. Det finns alltid någon nödaffär öppen och tips är att googla för att se vad som är öppet.

Grillning
Självklart har vi en stor gasolgrill på altanen utanför köket. Fyra brännare och en värmeplatta. Värmer upp supersnabbt och kan steka, grilla och värma perfekt. Tar gasen slut ska det finnas en reservtub mellan köket och altan. Innan ni lämnar LCdM ska grillen självklart rengöras och alla redskap diskas. Är grillen inte rengjord måste vi debitera 50€ då vi köper den tjänsten av städbolaget.

Stekhäll
Uppe på skybar och solaltan finns en stor gasolstekhäll son ni gärna får använda. Samma gäller här att den måste rengöras och täckas över efter användning. Här kan ni tillsammans skapa underbar mat. Är hällen inte rengjord måste vi debitera 50€ då vi köper den tjänsten av städbolaget.

Eldstad
Den vackra eldstaden är inte i bruk och tyvärr igenskruvad. Planer att installera en gasoleldstad med glasfront finns. Till dess är det stearinljus som gäller.

Markiser
De monterade markiserna på framsidan är gästens ansvar att ha koll på under vistelsen. Två stora takmarkiser dras ut och in via snöre samt väggmarkiserna rullas ner och måste fästas även när det inte är vind. Om dessa inte rullas in vid kraftig vind går de sönder och det ses som oaktsamhet. Sönderblåsta markiser debiteras rakt av gästen. Därför är det viktigt att när man lämnar LCdM ser till att markiserna är ordentligt indragna och upprullade.

Solduschen
På Skybar och solaltan finns en dusch som ni gärna får använda. Men det är av stor vikt att ni stänger av vatten efter varje gång den används. Kranen inne till trädgårdsslangen som är kopplad till duschen ska alltid vara avstängd när ni lämnar altan. Om slangen, koppling eller duschen går sönder kan det ta lång tid innan det märks om det är ett vattenläckage med stora kostnader som följd. När ni avslutar er vistelse koppla ur slangen och rulla tillbaka den i kassetten.

Vi tillåter ingen rökning inne eller i närheten av dörrarna in i huset. På altan är det okay att röka men fimpar och aska får inte slängas fritt. Vi vill kunna erbjuda detta boende till alla även allergiker och håller hårt på detta. Märker vi att rökning skett inomhus efterdebiterar vi sanering och ozonbehandling av lägenheten.

Sängkläder och handdukar
Vi bäddar upp sängarna med lakan, täcke, två kuddar på bäddmadras. Samtliga sängar bäddas med madrasskydd som inte får avlägsnas från sängarna. Vätskador på sängarna debiteras gästen och anses som oaktsamhet.

Vid längre vistelse ingår extra uppsättning sängkläder om så önskas. En uppsättning handduk och badlakan ingår per vecka och person. Detta läggs fram och dessa kan med fördel tvättas i tvättstugan. Sängkläder ska handtvättas eller köras på låg värme om det blir nödvändigt.

Strandhanddukar
LCdM´s badlakan får inte tas med till stranden eller lämna huset. Gästen får köpa eller ta med egna strandhanddukar för detta behov. Sandiga eller trasiga handdukar efter debiteras gästen på med 20€/handduk.

Utanför köket finns ett antal stolar och parasoll som det bara är att låna. Går något sönder är vi tacksam om ni ersätter det med en likvärdig från någon billig kinashop i närheten.

Det kan vara skönt att tvätta lite kläder eller era egna strandhanddukar och då finns en tvättmaskin i huset. Den tar tyvärr lite lång tid och samma här, planera när den ska användas. Finns det tvättmedel i tvättstugan är det bara att använda annars skaffar man eget. Tvättmaskin och torktumlaren bör inte köras samtidigt eller när diskmaskinen i köket går.

När ni kommer till lägenheten finns det toalettpapper på alla toaletter med en reservrulle. Under er vistelse kompletterar ni själva med det ni behöver från affären.

Det är viktigt att hålla efter soporna i köket så det inte drar till sig flugor och andra insekter. Soptunnan i köket är för hushållssopor och matrester, viktigt är att inte pressa ner då det blir svårt att byta påsen. Påsen kastas kvällstid på vårt lilla torg under balkongen till lime sovrummet. Den står inte där på dagtid och vi vet inte varför?

Plastförpackningar läger vi i en vanlig påse detta gäller även glasflaskor och kartong från pizza och emballage. Detta går ni ner med till stora vägen där det finns flera stora sopkärl. Det är inte tillåtet att förvara sopor i trapphuset eller i lägenheten.

Miljö är viktigt för oss och vi hoppas att ni sorterar efter bästa förmåga.

Alla sovrum har metall-persienner för att hålla ute värme, ljus, kyla eller ljud. Dagtid då det är varmt är det praktiskt att dra ner för att behålla det svala i sovrummen. Nattetid för att behålla kylan från AC´n och ute ljuset på morgonen och eventuella ljud från gränden.

Under vinterhalvåret är det för att behålla värmen på nätterna. Öppna sedan upp för att få solen att värma sovrummen. Det gäller att tänka vad som är bäst för er komfort och elförbrukning.

Nycklar till grindarna utanför fönstren samt dörren ut till terrassen finns alltid hängande på en krog nära dörren/fönstret. Den får aldrig avlägsnas och ska alltid hänga på sin plats när den inte sitter i låset. Var god respektera då vi inte har reservnycklar.

Våra fina blommor på altanen vill ha vatten och vi är tacksam om ni tar er tid att med slangen spola på dem några gånger under er vistelse. Glöm inte att vrida av kranen och inte låta trycket vara på efter vattningen.

Dynor
På altanen finns en loungemöbel med flera dynor och två sköna solstolar. Dessa dynor måste plockas in vid risk för dåligt väder eller kraftig vind. Under lågsäsong plockas dessa in på kvällen då det blir väldigt fuktigt under nätterna.

Marrakesh säng
Uppe på skybar och solplatsen finns en stor Marrakesh säng som är mycket omtyckt och nyttjad. Dynor, kuddar och gardinerna ska tas in vid dåligt väder och stoppas i de svarta förvaringslådorna. Fäst gardinerna ordentligt vid blåst så de inte går sönder. Lakanen är till för att det ska hållas fräscht och hygieniskt. Respektera detta så är det fritt att användas under er vistelse.

Vi har en egen bar med sittplatser och bar bord för trivsamma dagar och kvällar. Ni ansvara själva för att stolar och bord placeras ut och plockas tillbaka när ni är klara. Bargardiner och tillbehör ska tas in så det inte blir förstört av väder och vind. Viktigt att inte lämna mat eller tilltugg då det lockar till sig fåglar där uppe.

Under er vistelse tar ni själva hand om LCdM och ser till att det är så trivsamt som ni vill ha det. I slutstädning ingår inte disk och sanering efter er utan ni lämnar lägenheten i respektabelt skick. Vid onormal nedsmutsning och om sanering behövs debiteras ni som kund detta oavkortat. Först på depositionen om det inte räcker tillkommer extra fakturering.

Att hitta en parkering är inte lätt och vi hänvisar till garaget under Av. España som är ett stort garage för hundratals bilar. Infart från norr är mellan rondellerna och södra sidan före korsningen till Calle Terraza. Parkera så långt söder du kan så blir det nära till lägenheten. Priset är ca 2€/h eller 17€/dygn det är dyrt men väldigt bekvämt. Vi kan rekommendera att köpa veckopass för 60€ då kan ni komma och åka som ni vill i det dygnet runt bevakade garaget.

Här bor ni mitt i hjärtat av Estepona och här är det väldigt få turister som bor. Därför är det viktigt att ni visar hänsyn och respekt till våra grannar. Det är mest spanska pensionärer eller vanliga sydspanska medborgare som bor och jobbar här.

Tänk på att inte väsnas, spela högt eller dra väskor på kullerstenarna då normala människor sover. Grannarna ska säkert upp tidigt och jobba även om du har semester. Vardagar efter 22 är det bra att sänka ner volymen på sällskapet och ta det lite lugnt. Vi hoppas ni respekterar detta och är snälla med våra underbara grannar.

Det finns så mycket att berätta om den fantastiska omgivningen runt LCdM. Ta gärna lite tid att promenera runt i gränderna och kolla runt lite. Det är så underbart romantiskt och mysigt att man aldrig får nog.

Runt LCdM finns restauranger, barer, butiker och en underbar atmosfär som är oslagbar. Sedan närheten till allt och att och slippa ha en bil är så skönt. Taxi, buss eller hyrbil fungerar perfekt för att åka till Gibraltar, Ronda, Marbella, djurparken eller alla golfbanor mm.

Att den 2,5 km långa sandstranden bara ligger 200 meter från huset är ett stort plus. Stranden, ett sydspanskt vardagsrum där det oftast är lokala som har med sina solstolar, parasoller de sitter och pratar, äter och verkar ha så där onödigt trevligt.

Strandpromenaden är det alltid liv och rörelse från morgonen då man möter joggare, flanörer, cyklister, till kvällen då skratt och glada festprissar är på väg hem. Här är det alltid trevligt att ta sig en promenad oavsett tidpunkt. Man känner sig alltid säker och trygg här.

Ett besök borta vid hamnen är alltid intressant, båtarna, fiskarna och alla dessa restauranger och människor som rör sig där. Bortom hamnen Playa del Cristo en trivsam strand som är långgrund och lugnare för både barn och vuxen.

Gokartbana, padel, tennis eller gym, det finns allt som du behöver här i Estepona.

Så jag lovar, du inte kommer bli besviken.

https://turismo.estepona.es/

Här har vi en enkel lista på saker som du som hyresgäst ska åtgärda innan du lämnar huset.

1: Alla era sopor, flaskor och burkar ska vara avlägsnade från lägenheten.

2: Använda sängkläder ska läggas på golvet vid respektive säng. Låt blöta handdukar hänga kvar i badrummet. 

3: All disk ska vara i diskmaskinen och startad eller helst torkad och upplockat på hyllorna.

4: Grillen och stekhäll rengjord och placerad på avsedd plats med skydd ordentligt fastsatt.

5: Huvudnyckeln-tagen ska hänga på kroken i hallen och samtliga grindar/fönster låsta/stängda med nyckeln bredvid respektive grind.

6: Samtliga AC/värme ska vara ordentligt avstängda och alla belysningar ska vara släckta. 

7: Alla markiserna ska vara ihopdragna och ordentligt fastsatta, inget får slita sig eller fladdra.

8: Dynor, madrasser, Marrakeshsäng kuddar och gardiner, barstolar och parasoll ska vara intagna som vid ankomst.

9: Metallpersiennerna ska vara nere i alla rummen.

10: Öppna garderobsdörren i köket så att övervakningskameran kan känna av eventuella inkräktare efter er vistelse.

11: När ni går är det viktigt att som sista åtgärd dra igen alla dörrar, säkerhetslås ytterdörren ordentligt med telefonen och stänga grinden.

Inspektion kommer att utföras inom ett eller par dygn från er avresa för att sedan kunna återbetala er deposition. Avdrag på depositionen kommer att ske vid avvikelse från utchecknings listan, sanering eller överkonsumtion av el.

La Casa de Manuel
Björn & Kristina Wahlberg Calle Pujerra 28
29680 Estepona Malaga, SPAIN

 +46 63 12 50 80
bjorn@lacasademanuel.se